29 December 2013

Hati. Tolong hati hati.

Lelaki. Behave


Pesanan buat Adam ♥

Jangan gurau sebarangan dengan hati perempuan.

Mungkin nampak teguh, tapi hakikatnya hati ini mudah terusik.

“Jangan menyentuh jika tidak berniat mahu memetik.”

27 December 2013

Domo.domo thankyuuuu

Assalamualaikum wbt

Hopes everything goes well. May Allah ease.

Cuti yang best walau smggu jak.
Walau belum abis cuti pon. Hihi
Everything mcm weee bestnya. . Allah atur this cuti for me yg simple but indeed memorable.

Hehehehe. Laughing myself. Lulz

And. Thankyuu for everything. Allah give me loves, not fall in love but beloved people surround.

I dont know how to spread my love too, but only wif dua. :)
Syukran. Still trying my best n olwes do.
Good to know everyone. But memories olwes keep my tears down.
Allah knows everything.

Just let the bee rocking wif the honey people. :D

Sleep. ZZZZzzzzzzZzz

Love lillahitaala :)

Change LillahiTaala:))))

First wishlist :)

15 December 2013

13 December 2013

Yess. Itu aku

No title

I wrote for myself.
Belum mula everything and i was start complaining.
Huh. Apa laa ko ni era?

Mula stress da, berdebar. My marks? Hmm.

Hari2 yang dijalani penuh debaran like seriously. Mcm xmau langsung ke clas. Aigooo

Dah satu2. Emosi lagi nda stabil. Hm.
Bukan utk kata tidak. Tapikan i would say no sbb nti berbalik diri sndri.
Such a day i think jangan ada perasaan hati hatian.
Aku takut jatuh tersungkur untuk itu.

Aku takut aku abai semua.
Dan

Aku takut aku tidak punya masa untuk the one. The family.

Aku fikir hari2 ku terisi indah. Terimakaseh.
Despite it. . Aku takut untuk berkata henti.

Aku tau kau pnya kehidupan sendiri with the love one.
I dont want anything happen to it. Yess percaya takdir dan jodoh Allah.

Tapi ingat ku juga punya hati.

07 December 2013

Ku cuba untuk tetap berdiri teguh

Assalamualaikum.

Haaaa. Welcome back senior. The toughest semester i think at the end of semester. Fuhh.

Tahap fuhh tu macam naik gunung ledang(eceh) yang dari starting point terus menerus guna stamina yg kuat dan kebal. Tgok la kalau kau mampu pakai stamina mcm tu. Heh

Aku rasa bila semua fikir time changing maka diri kita pun msti ikot beralih ke zaman-zaman time changing tu jugak. As for me la kan, memang memang laa. Something bad going to nice, negative to positive. Yah always mcm tu pun. I know everyone pun dari time changing otak ada bole fikir kn. .ive talk to my lect. Sharing smthing bad habits yg mengigit dlm diri ni. Lect ckp aku okey, tapi something was hidden. Mcm makan coklat kan kadang-kadang, semua kaler coklat tapi tup tup ada smthing dalam tu .badam or watsoever yg bikin sedap d makan. Lect pikir i have smthg yg bole aku tunjukkan at least sem 6 ni.. Tapi tapi tapi, i know aku ni lacking of everything. Yes human unperfect. But i think i dont have courage to stand still. I dont have any idea what r going to talk too, wat if i cant do this, wat if  it jadi mcm ni mcm.tuu.

I have so many wayar bewayar dalam otak yg fikir seribu satu mcm masalah. Aku cuma takut. Pasal benda negatif yg aq fikir, pasal rendah diri , pasal everything related to myself tpi kdg alaa buang jak semuanya. Buatpa mau fikir kn. .

Aku pun malu, malu sbb i think aku xlayak for the jawatan or apa-apa laa kn. I just think i cant do this that. Hmm. I just too scared YA Allah.

Pikir pasal project, expidition, trip. Hmmm

Semua pun ada masalah era. Semua pun bnyak kejaa era.

Senang mau nasihat org tapi diri sendiri YA Allah susahnya. .senang mau bagi positif .tapi yg negatif tu juga laa senang senang megalir. Banyak benda ni disturb. Yg ini ituu. Haih. Smpai mau tulis ni pun ntah papa jak. .maafkan saya.

24 November 2013

Selamat belajar lagi. -_-

Assalamualaikum.

Here we go again.
Walau pointer agak menyedihkan utk sem5.
Namun. ,utk ready sem6 sgt2 lah bersemangat wajaa.

Kikikiki

Well actually cuti 3 days more.
Sbbkn iolls ajk msk mgurus bebudak baru.
Ku gagahi juga.

To myself. --
selamat maju jaya dunia akhirat.
Selamat belajar rajin2.
Selamat berkenalan dgn peminat misteri dbilik baru.
Selamat mguruskan budak2 baru.
Selamat dtg ke pengakhiran sem insyaallah.
Selamat semuanyaa Allah selalu adaa di sisi. N smua tersayang.

Lillahi taala. :)

Go go chaiyookk girl.

23 November 2013

maaaaa -_-


mak bapak.
maafkan anakmu .
maafkan tingkah laku.
maafkan semua salah silap.

semester 5 yg superkilling. 
anakmu xdapat beri yg the best walau usaha suda berlipat kali ganda.
mungkin ada hikmah, Yakin Allah selalu punya rancangan lain.
walau 1 malam xtidur , study berjam-jam xtidur pun xpeduli. tulis nota byk kali, skip makan walau makan tu paling pebret.
Allah tahu what is the best kan. . 

hmm semester ni kecewa sikit. expectation tu jauh betul. 
lepas dapat tau result. mulut memang kata 'Alhamdulillah meningkat sikit, tapi hati sedih. 
Ya Allah, Engkau satu-satunya yang Maha Mengetahui. hmm

mak bapak
semester 6 menjengah 4 bulan shaja lagi,
diwaktu itu ku ingin tebus segalanya. Insyaallah if Allah will.
anakmu will always do the best. 

selamat maju jaya diri ini. Jangan la sedih2. La Tahzan . Allah tahu yang Terbaik untuk diri ini... selagi usaha sungguh2 Allah msti bantu kita. Fikir positif selalu. .Sudah2 la dgr ckp org yg mau mnjatuhkan, yg salu merendahkan diri ini. .Bukan dorg bantu kita nti. .Jaga iman jaga hati.. Allah rinduuu :)


22 November 2013

Dearest love

Dear lovey dovey,

Feel sorry i cant take care of you.

Feel guilty i had to destroy you.

No matter what happen.

I will always love you no matter in what condition.

Alhamdulillah. Syukran

19 November 2013

happy 20th bufday for myself :)

Assalamualaikum wbt.

alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi. 

masih bernafas di bumi Allah, 
masih gembira tersenyum meniti hari-hari penuh bahagia. 

ahamdulillah. alhamdulillah, alhamdulillah,

its a great great day. dikelilingi org-org tersayang. .domodomo happy :) 


semoga diri ini menjadi lebih tabah. lebih matang, penuh keinsafan. amin.

meet my bumblebeee,

till then. takecareeee yuuolss

salam :)

12 November 2013

Im home! !

Assalamualaikum.

Aaa leganya balik ruma. .so so relieve. .

Hmm. Actually mau update something di blog ni. But im not in mood . .

Gonna be tomorrow or day after tomorrow insyaallah.

Relax and cool. Everything will be fine. .hmmm 

Take care people. <3

08 November 2013

May Allah ease everything

Dear ahjussi.

Malam-malam tulis surat digital begini okay kan kan.
Hihi.

Esok ada open interview yg jauh nun sana.
Hm hm hmm. Actually surat ni utk menyatakan goodluck kepada anda. Hihi

Biarpun 1st time interview ni, nti yg keberapa kali pun tetap akan nebes jugaa tau. .
Haritu walau prktikal interview seramnya Ya Allah.

Walau apa pun. Tetap yakin jgn over tlmpau sudaa hii. Joke.

Selamat berjaya ahjussi. No matter what in advance..will always be the supporter. .cecece.

Walaupun baca surat ni ntah brpa lma lagi. .its okay. Chaiyok selalu.

Big smile ahjussi tomamee. Man jadda wa jadda. .

Sekian. Terima kasih. .

Kiuttesss ahjumma. .:)

Teruskan perjuangan

Kadangkala saat sepi sendiri waktu begini, .ku lebih gemar jadikan diri positif selalu.

Kadang fhm diri sendiri lagi susah dri fhm org lain. Kenapa buat tu. Knpa buat ni.

Perasaan campur baur.

Sahabat. Bestfriend. Kawan. Semua yg aku rindu. .moga terus berbahagialah hidup kamu.
Kdg lihat komen kamu dmna pun .
Ku berfikir dan batalkan niat utk masuk cmpur.. Bukan aku xsayang, bkn aku xrindu, tapi aku peduli hati kamu. .
Dlm diam aku fikir, masih rindu ka padaku?. .masih ingat ka dgn aku? Masih wujudkah aku dlm diri kamu?

Sahabat. Org diam itu xbermakna dia diam seribu bicara, xbrmakna dia punya hati kering. .

Aku fikir dgn cara diam ini la buat aku bahagia tanpa perlu kata manis kamu. Aku rasa ptutlah aku pergi mcm asap hindari kamu. .

Buang semua fikiran buruk kamu.

Aku kan baik-baik saja.

Walau aku nangis tanpa suara.

Terima kasih tidak cukup gambarkan rasa syukur aku punya kamu semua.

Memori tersemat dalam-dalam dan ku tidak perlu gambar utk itu.

Semoga terus maju kawan-kawan ku.

06 November 2013

Happy third bufday ilham sayang

Salam.

Its a quick update.

6/11/2013-wednesday. .harini adik yg salu buat lucu time org serious, yg suka mghambur ultramannya, yg suka minum milo mcm kakak dia, yg cpt btul berubah hati, yg suka jalan tgok zoo free dgn kakak dia, yg pndai betul cakap,arah org mcm org tua, yg manja gilaaa kdg bikin geram tlh genap 3 tahun.

Feel mcm baru kelmarin lahir, tumbuh gigi 1st. .hihi. Hows cepat betul masa tu. .

Happy birthday our little hero in family. .we r really grateful having you.
Pabila org cakap y we need you, mcm stress pun ada. .walau darah kita beza, .kami semua bersyukur punya kamu. :)

Terus mbesar dengan jayanya. Semoga dpt berbakti utk family, tapi salu harap dunt grow older , nti besar xdpt gaduh mcm skrg. Hihi.

We love u dear eyam. .sanah helwa. :)

05 November 2013

holiday

Assalamualaikum wbt :)

hows ur day everyone. May Allah protect us always.. 

holiday begins. hehe,, sorry holiday suda like 5 days ago tapi still mau bgtau that im in holidayyy !! 

kita merancang Allah yg tentukan .Yess, i do have really mcm byk plan utk holiday ni, ,plan dgn kawan mau buat suprais bufday utk kwn, plan mau jalan sama2 dgn kawan, plan mau kemas ruma sndiri, plan mau decorate my room, plan mau jual sayur for my travel fund and plan to celebrate my bufday dgn my family,, but we always plan plan plan, Allah yg atur semua.. semua xjadi means ada hikmah kan Insyaallah. .

oh this holiday im not in my hometown.. jalan kelamkabut stay ruma abang n kak ipar.. jga org preggy, its not a burden. hmm negatif mind suka btol dtg, ishh go away :( 

oh blog u dunno cmna aq fikir, rasa skrg ni tauuuu.. harap kau bole ckp dgn aku kan.. share everything. 

ive like ended up the ties now,, its like burden goes slowly n slowly.. aku harap dia nda ckp aku jahat.. aku harap dia msih share smuanya dgn aku, aku harap dia salu jadikan aku his adik :) . .aku bukan ada niat apa2, ada perasaan tapi now its gone, cukuplah fitnah org buat. penat dengar penat explain tapi dorg nda penat penat talking.. maaf .semua yg aku buat ada sebab :) 

aku sedih dlm byk hal, aku menangis sendiri, aku ketawa dlm sedih, ,aku diam tahan bicara, n ahjussi, pcik.. i just mau ucap a big thanks. terima kasih for being a really nice,great,ohsem friendsss. Hihi. Ni khas buat pcikk. Ececece. U always there tiap kali mcik sedih, happy, gila sikit, kecewa byk, marah xtntu pasal. .malu la mau bgtau dalam blog xmaluuu. Hihi. .mcik salu rasa grateful, alhamdulillah. Allah always give me an ohsem people. . Terimakasih ahjussi.menten comelnesss. Ikhlas ni. Pecah kaca pecah gelas, suda bacaa bole la balasss.

cakap pasal holiday tgk tersasar jauh.. but im relieved alhamdulillah, ,terimakasih, p la jauh-jauh. 

hmm
kalah org bercinta . eeeeuwww


hmm, ntalaa.. malas ah mau fikir, ,ive study to think of. .grow up era. think positif :) 

nway. salam maal hijrah. minta maaf segala silap. terkasar bahasa. .mari niat utk ke arah yg lebih baik lagi Insyaallah. Semoga Allah permudahkan semuanya. .semoga semua ada hikmah ,, terima kasih utk semua, ,terima kasih utk kenangan, ,jazakallah :)


salam. 

25 October 2013

randomly wishlisht =)















assalamualaikum.

immmaa soo soo soooo in the mood of teda buat hape2 jadi bukan boring la tuuu.. takdak keja d hostel jadi update la kan. .hihi. boring gila stay hostel tapi kuatkan semangat. another 4 days di sini and i choww. weheee..

and apabila mengatakan pasai randomly wishlist, this is  perkara paling super duper i loikeeee. .i love DIY  so sooo much, i love decorating, arranging, , semualaaa. .oh i wish i've bcome designer interior.. hmm.. angan-angan ish ishh. hihihi

someday i wish i wish i wish i wish have a room like a boss. skrg pon mcm boss jugak alhamdulillah tapi masa utk kemas tu belum lagi. byk lagi mau diy tapi blum ada masa.. insyaallah . :) decorate my room fully kaler blue. .omoooooo comellll

http://www.homestoriesatoz.com/wp-content/uploads/2013/02/Daisys-Room-@-DaisyMaeBelle.jpg
ni comel. kecil tapi supercomelness 

 sweet. angan2 letak gambar dengan tersayng semuaa. ecehhh

http://www.creamylife.com/wp-content/uploads/2012/09/diy-wooden-bead-light.jpg 
lampu tu cute kan.. ringkas. 

http://threadsence.com/Blog/wp-content/uploads/2012/08/2rwkm5k.jpeg 

http://organizeyourstuffnow.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/10/Emilees-Bedroom-001.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-pdEUq3UjS-k/UB78-SDTUFI/AAAAAAAAEpY/EgZbkcwPMWA/s1600/bedroom-diy-4-a.jpg 

http://qawoo.com/wp-content/uploads/2012/10/DIY-Decorating-Bedroom-Wardrobe-Design.jpg 
biruuuu mcm ni paling cantik,, mau mau mauuu.. 

heh, geram adoii tgok ni. .p tgok byk2 dkt nenek gugel if u want more smbil geram2 hentak laptop. haha

seee uu guys,. doakan saya jawab dgn tenang diz wed :)

salam :)





 

ucaplah alhamdulillah





Assalamualaikum. baca berita metro hari jumaat ni macm2 yang pelik, yg sadis, yang kita xsangka berlaku.. hm tapi ni yg paling menarik perhatian . sekali tgk hm hati kata syukur alhamdulillah. kita pegi sekolah dlu bangun tidur mandi air panas, breakfast sedap2, pakai kasut tgu bapak hantar g sekolah. lgsung takdak pkir, takdak takot.. tgok dorg ni kesian .hm :(


'Tuntutlah ilmu dari dalam buaian hingga ke liang lahad’ antara kata-kata hikmat yang biasa kita dengar sejak kecil lagi.
Justeru, adalah sukar untuk mengukur betapa berharganya ilmu sehingga ada orang sanggup mempertaruhkan nyawa untuk mendapatkannya.
Di seluruh dunia, ramai mencabar diri sendiri dan tidak mudah putus asa untuk mendapatkan ilmu walaupun bertahun-tahun mereka bergelut dengan pelbagai rintangan.

Teladani dan selamilah susah payah mereka ini yang jauh bezanya dengan kesenangan yang kita kecapi di bumi bertuah Malaysia.

FotoKAMPUNG Batu Busuk, Sumatera Barat, Indonesia.


Desa Sanghiang Tanjung, Lebak, Banten, Indonesia

Apabila sekumpulan pelajar berpegang kepada batang keluli di sisi jambatan yang runtuh bagi ­membolehkan mereka menyeberangi sungai untuk ke sekolah di desa Sanghiang Tanjung di Lebak, Banten, Indonesia.

Banjir dari sungai Ciberang memusnahkan tiang jambatan yang menyokong jambatan gantung itu sejak ia dibina pada 2001.

Sofiah (depan) antara pelajar yang menyeberang jambatan itu berkata, dia terpaksa berjalan kaki dengan masa tambahan selama 30 minit sekiranya mahu menggunakan jambatan yang lain.


Sri Lanka

Mereka adalah sebahagian pelajar perempuan cuba menyeberang tembok kubu Galle dengan berjalan di atas papan yang dibina pada abad ke-16 di Sri Lanka.


Kampung Orllan, Tasik Batllava, Kosovo

Seorang pelajar melintasi Tasik Batllava yang membeku di Kosovo sewaktu dalam perjalanan ke sekolah. Kebanyakan pelajar di Kampung Orllan memulakan hari pertama persekolahan selepas gangguan akibat cuaca buruk.

Mereka terpaksa menyeberangi tasik beku tiruan Batllava yang membekalkan air ke ibu negeri Pristina bagi membolehkan mereka ke seberang untuk sampai di sekolah.


Desa Genguan, China

Xu Liangfan, 37, mengiringi kanak-kanak yang sedang berjalan di atas tebing untuk sampai ke Sekolah Rendah Banpo di daerah Shengji, bandar Bijie dalam wilayah Guizhou, China.

Xu yang bekerja di sekolah terbabit pada tahun lalu merupakan guru besar sekolah selain mengajar matematik dan kelas gimnasium.

Terletak di tengah pergunungan, sekolah itu mempunyai 68 pelajar manakala kira-kira 20 daripadanya tinggal di kampung Gengguan yang berhampiran.

Mereka perlu melalui tebing sempit untuk sampai ke kelas pada setiap hari yang mengambil masa selama dua jam sambil ditemani Xu. Laluan tebing terbabit yang dibina lebih 40 tahun lalu adalah satu-satunya jalan antara Kampung Gengguan.


Taytay, Rizal, Filipina

Tidak perlu memakai kasut sekolah sebaliknya kumpulan pelajar di Taytay dalam wilayah Rizal mengenakan but getah dan menggunakan kerusi sebagai jambatan mudah alih untuk sampai ke kelas di sekolah rendah Sitio Tapayan, Filipina.

Menurut tenaga pengajar di sana, kawasan sekolah yang dibina di atas bekas tapak pembuangan sampah tidak mempunyai sistem saliran dan parit malah sentiasa dibanjiri air.


Srinagar, India

Kanak-kanak Kashmir menyeberang jambatan rosak yang dibina merentasi sungai untuk pulang ke rumah dari sekolah mereka di Srinagar.


Kampung Nagari Koto Nan Tigo, Sumatera Barat, Indonesia

Dua pelajar perempuan sekolah rendah menyeberangi sungai untuk sampai ke sekolah di Kampung Nagari Koto Nan Tigo di wilayah Sumatera Barat, Indonesia.

Mereka antara kanak-kanak daripada kalangan 46 keluarga di kampung itu terpaksa menyeberang sungai pada setiap hari kerana ketiadaan jambatan.


Dadaab, Kenya

Sudah menjadi kebiasaan bagi kanak-kanak Somalia ini untuk belajar di luar kelas di kem pelarian Dagahaley di Dadaab, timur laut Kenya.

Pertempuran sengit di Somalia memaksa puluhan ribu penduduk keluar daripada rumah masing-masing pada 2009, memenuhi kem penempatan terbesar dan tertua di dunia di sempadan Kenya sebagai tempat berlindung untuk lebih daripada 270,000 pelarian Somalia.


Aleppo, Syria

Meja tulis yang usang tidak menghalang tiga kanak-kanak ini berada di sekolah Al-Tawheed meskipun perang saudara sedang melanda Aleppo, Syria.


Gharbia, Mesir

Boleh mengakibatkan kemalangan di jalan raya, tetapi ia adalah rutin bagi sebahagian pelajar di Gharbia menumpang kenderaan selepas menghadiri sekolah di Ibsheway el-Malaq, Mesir.


Kampung Bassi Kalan, Jammu, India

Gambar yang dirakam pada Ogos 2011 ini menyaksikan pelajar lelaki sekolah rendah di Kampung Bassi Kalan, pinggir Jammu, India terpaksa mengangkat dan memindahkan bangku sekolah mereka kerana ditenggelami air akibat hujan lebat.


Sampit, Kalimantan Tengah, Indonesia

Negara Indonesia tidak pernah lari daripada diselubungi jerebu seperti mana yang berlaku di wilayah Kalimantan Tengah, Indonesia.

Meskipun, jerebu teruk menyelimuti Sampit pada 2012 itu dipercayai disebabkan kebakaran hutan dan pembersihan tanah untuk kegunaan perladangan oleh penduduk, ia juga tidak menghalang kanak-kanak ini meneruskan niat mereka berbasikal hingga ke sekolah.


Muzaffarabad, Pakistan

Masih tersenyum dan ceria bagi sebahagian mangsa gempa bumi yang menghadiri kelas di sekolah terbuka di bandar Muzaffarabad, Pakistan yang musnah pada 25 November 2005.


Tokyo, Jepun

Beramai-ramai memakai topi pelindung antara gambar yang diambil sewaktu pelajar berjalan ke sekolah rendah di Tokyo pada 25 April 2011.

Beberapa sekolah di Tokyo menggalakkan pelajar mereka memakai topi untuk melindungi kepala mereka sejak negara matahari terbit itu ditimpa gempa bumi dan tsunami.


Havana, Cuba

Seorang pelajar bersusah payah mengharungi banjir untuk ke sekolah selepas air laut memenuhi sebahagian Havana, Cuba akibat air pasang dan ombak besar pada 3 Mac 2010.


Pickering, Toronto, Kanada

Mereka kelihatan kecil sewaktu melalui kawasan menara jana kuasa dan berjuang merentasi padang terbuka dengan keadaan ribut di musim sejuk di timur Pickering, Toronto, Kanada pada 12 Disember 2000.


Kampung Batu Busuk, Sumatera Barat, Indonesia

Setiap hari, sekitar 20 pelajar sekolah dari kampung itu perlu berjalan sejauh 11.2 kilometer dari kampung ke sekolah mereka di Kota Padang.

Selain berjalan kaki di jalan tanah merah, mereka perlu melalui kawasan hutan dan menaiki jambatan yang rosak teruk akibat hujan lebat dan yang tinggal pada jambatan itu hanyalah juntaian kabel besi.

Mereka perlu berusaha menyeimbangkan badan ketika bergantung pada kabel terbabit di atas sungai yang terbentang luas. Jika tidak, maut akan menjemput mereka dek tenggelam dalam arus sungai kerana jarak jambatan dengan sungai itu agak tinggi iaitu kira-kira 9.1 meter.


Trong Hoa, Vietnam

Puluhan pelajar daripada darjah 1 hinggalah darjah 5 perlu berenang dua kali sehari menyeberangi sungai untuk sampai ke sekolah mereka di Trong Hoa, daerah Minh Hoa.

Bagi mengelakkan pakaian dan buku mereka daripada basah, mereka menempatkannya di dalam plastik besar yang tertutup rapat dan dibawa ketika berenang melintasi sungai. Beg plastik itu juga sebagai tempat berpaut dan mereka boleh mengapungkan diri dengan menyeberangi sungai yang lebarnya 15 meter dan 20 meter dalam.

Selepas sampai ke seberang sungai, mereka akan mengeluarkan pakaian daripada plastik itu dan memakainya kembali.


Desa terpencil di Rizal, Manila, Filipina

Sekolah yang terletak di sebuah desa terpencil di wilayah Rizal, Manila memaksa pelajarnya menggunakan bekas tayar sebagai pelampung untuk menyeberang sungai.

Mulanya mereka akan berjalan selama satu jam dari rumah sebelum sampai ke tebing sungai. Adakalanya mereka terpaksa ‘bercuti’ daripada mengikuti pelajaran atau berlindung di rumah saudara-mara terdekat sekiranya banjir menenggelamkan sungai.


Perkampungan di tenggara Bogota, Colombia

Kira-kira 40 kilometer di tenggara Bogota, Colombia, tinggal beberapa keluarga di hutan hujan terbabit. Kebanyakan kanak-kanak perlu menggunakan kabel besi sama seperti gondola yang menghubungkan dari satu lembah ke satu lembah untuk ke sekolah.

Kabel besi itu berukuran 800 meter panjang dan tergantung setinggi 400 meter daripada permukaan Sungai Rio Negro.

Jurugambar, Christoph Otto berjaya merakam gambar luar biasa sewaktu Daisy Mora dan adiknya, Jamid, 5, meluncur dengan laju iaitu sekitar 80.4 kilometer sejam.

Dia mengikat dirinya pada karung yang berisi adiknya manakala tangan kanannya memegang besi berbentuk tulang selangka yang berfungsi sebagai brek agar dapat melambatkan ­kelajuan kepada kira-kira 50 kilometer sejam. Namun keseluruhan perjalanan mengambil masa selama 60 saat.

Selama beberapa dekad, penduduk berulang-alik menggunakan kabel besi itu dan sering mendatangkan kemalangan apabila angin bertiup kencang.




16 October 2013

just stay calm


when it comes to hati-hatian ni.. theres so many reason to talk too, to think of, 
and get rid of it. 

hm, ive always want that i want, take care of myself the way  i did, talk without any boys that would distracted my feelings yeah.. i want everything that would be always me and not to think of boys. 

when people change ,so do the feelings, , i just hopes to let u stay, deep inside theres always u. when u cheat all my friends with ur silly milly jokes,,then i think why its not me. after 2 years ive got the answer.. paboooo

i laugh when thinks about the last gudbye from u . hey, comel. . and when it comes to get rid of it. its stop . 

its not easy to forget. tanam dalam2  korek sendiri susah. its not about the relationship, its just about the bond we create and if i dunt know u this wont happen. memang betul xsemua yg kita mau akan terjadi. .yes i do agree. 

and when the hati change. let still create the ties.  i dont know how to stop it already. 

and i also agree fairytale dont have a happy ending too. . 

terimakasih for the years. 

06 September 2013

bezeh okeh -_-


Assalamualaikumm :)))


holaaaaaaaaa  , argh im in da mood of bezeh lulzz :P

start minggu ni, event, minggu dpn lagi mengurus konvo and minggu depan lagi-lagi mgurus perkhemahan budak-budak sekola. Oh Allah . 

akhir bulan 10 exam. and i did nothin , minggu lalu quiz pun xpuas hati. msti marks rendah. . hm hm. dugaan Ya Allah :( im feeling down only Allah knows . 

Semoga semuanya bejalan lancar Insyaallah. Doakan perjalan event kami berjaya :) semoga apa yg kami buat berbaloi :) 

15 August 2013

Raya Kami :)


Assalamualaikum . Hai hai selamat hari raya..

Hari ini hari khamis, 15/8/2013.. assignment ada 2 tapi group. .bincang suda. tinggal memulakan lagi belum.. aiyoo. esok balik rumah Ohyeahhh . me sangat suka indeedddd :PPP


So, cerita pasal raya yang kurang Ohsemnya tahun ini. hm sebab xp solat hari raya la ni kurg Ohsem ni rasa. .hehehehe, ,bangun lambat punya pasal,. ish2..

Raya pertama mcm biasa .mcm dulu2 jugak tapi kali ni beza sikit sebab ada kakak ipar baru. wuuuu. ada org lain beraya, tinggal jugak di rumah memang lain. belum terbesa kan. thats why. slowly ...

Raya kedua jalan2 dgn family ziarah rumah kazen.. as usual..

Then ,raya ketiga bersama dgn kawankuu tersayangg. wee. hehehe. plan punya plan lambat gila bkumpul.. sikit jak yg ikot. tapi xpaa everything goes very cool. .hihi.. beraya dkmpung memang best. .putar beraya satu kampung mcm ketua kmpung .. weh bole kurus dooo.. hm, rindunya ..



sikitnya orang2 yg ikot knn. hmm, apa2 pun kami tetap comel :)))) lalalalala




COMEL TAKKK KAK TON ? hehehehe... 
gigih begambar dgn cam 360 nih. muka xcomel trus comel semacamlaa, kuikuikui .. -_-




kami buddiessss kami takkan terpisah. InsyaAllah :)  ni jak la gmbar2 yg dapat. ni pun gamabr dari fon kawan. al maklum lah Tuan Punya Blog fon tidaklah canggih jadi dia pun duduk di rumah la. xbole ikot berayaa. hahaha. .semua bawak fon ke hulu kehilirr. but me ? hihi. .fon penting waktu kecemasan jeeee :P
kita takda kumbang.. hahaha .. tapi tetap comel. wewittt..

btw selamat hari rayaa.. ngantok, katil jom tidoo

will update moree. ... :)


09 August 2013

SELAMAT HARI RAYA


Assalamualaikum,,

Huwaaaa. its been a while. tup2 suda raya ke-2 kann..
Ramadhan tahun ni full. Syukur Alhamdulillah. tapi still lacking. hmm. Insya-Allah bertemu lgi Ramadhan tahun hadapan :)

Raya kali ni tidaklah meriah mcm duluuu, sekarang abang2 kakak semua da kawen.. tapi Alhamdulillah .kakak ipar bertambah. makin meriah. weee ..

harapnya tidak terlambat lah utk mgucapkan selamat hari raya kan. Maaf zahir batin. Ampun Maaf dipinta :)

Semoga ibadah kita diterima oleh-Nya . Gembira , syukur bertemu mu kali ini Ramadhan dan Syawal :)



sumber : nenek gugel :

30 July 2013

ia telah tiba :)



Alhamdulillah .

Its a short time to be wif u Ramadhan. 
Malam ni yang ke 21 :)
Insya-Allah ada rezeki tahun depan kita jumpa lagi. 
Tapi malam yang ke-10 ,yg selalu org lupa .situlah hikmah, ganjaran yang lebih besar ada :)
Hai malam Lailatul Qadar. Insya-Allah .semoga dipertemukan :)







Di dalam bulan Ramadhan
Ada satu malam
Nilainya menyamai
Dengan seribu bulan

Itulah dia malam Al-qadar
Hadiah pada hambanya yang bertaqwa

Di dalam bulan ramadhan
Ada satu malam
Nilainya menyamai
Dengan seribu bulan

Singkaplah tabir
Di sepuluh malam terakhir
Berlumba kita mencari keredhaanNya
Hidupkan malam beribadah dan iktikaf
Berdoa, bertasbih dan memohon keampunan

Malam apakah ini ?
Kiraannya 83 tahun
Melangkaui kadar lazim biasa umum
Usia umat nabi pilihan
Beruntunglah bagi hamba

Di dalam bulan Ramadhan
Ada satu malam
Barangsiapa yang menghidupkan
Lailatul Qadar
Akan diampunkan dosa-dosanya yang silam

Ya Allah
Yang memberi
Kemaafan
Maafkanlah kami
Semua hamba-hambaMu



Semoga bermanfaat. Jom kejar Lailatul Qadar :)

28 July 2013

Terima Kasih :)


Assalamualaikum :)

hows ramadhan so far ? 10 malam terakhir akan sampai kemuncaknya. . rindu, tapi cepatnya ramadhan berlalu kan :(( aq rasa Ramadhan kali ni, semester 5 ni yg terbaik.. khatam Al-Quran dgn kawan ,student PSS.. Taraweh sama2, hee, Terima kasih untuk Ramadhan kali ni.. tahun depan xtau sempat atau tidak :((

i'll always wanted to try something new. .dan di bawah ni first time aku buat . Untukmu wahai sahabat dunia dan akhirat :)




Terima Kasih Kawan


Terima Kasih kawan. 
Dulu kawan yang aku anggap mcm kenal xkenal kini makin rapat.

Terima Kasih kawan,
ku kini tahu erti persahabatan itu,

Sakitnya Hati dulu bila kau hina,
Gembiranyaku hari ini kau ketawa bersama.

Terima Kasih kawan,
Walaupun kita tidak serapat mana,

Terima Kasih kawan,
Terimaku dengan seadanya.

Walaupun aku bukan sempurna untuk menjadi sahabatmu,
Insya-Allah aku sedang berusaha,

Buang jauh-jauh perasaan negatif itu,
kita semua sama di Mata-Nya,

Terima Kasih untuk segalanya,
Semoga semakin erat ukhuwah antara kita,
Semoga terbuka pintu hati,
Doaku buatmu selalu .

:)

09 July 2013

selamat berpuasa :)






selamat berpuasa rakan blog semua. sekarang ni tengah bizi, gsung malas update anything leee.. harap semua sihat. semoga ramadhan kali ini penuh bermakna... alaa xdpt balik uma shur yg 1st dgn family,  wuuu sedih :(((... take care guyss :)




26 June 2013

semester yang akan superkilling :)




Assalamualaikum blogger :)

harap sihat2 eh, amin :) and starting 24 june 2013-Monday, bermulanya sem 5 lagi,, bye2 practical, sekarang ni kena fokus.. hihihi,, masa utk menjadi senior yang lebih bertanggungjawab InsyaAllah. ececece :P

kalau masuk hostel mesti 2 hati. 1 utk rumah, 1 utk stdy. why ? why? and why ? sebab aku sayang rumah lebih. gagagaga.. bukanlah manja ohkeyy.. tapi kalau di rumah lagi best stdy, rindu mau kemas rumah, rindu jadi mak bapak dgn adik2 biarpun ada parents (hihi, kakak sgt kan grr) ...

masuk hostel dapat roomate baru, budak junior, budak agro, budak pandai dpt 4 plat.. wooo best, tapi pendiam mcm org asing. krik -- krik -- krik-- .hahaha. xpa .lama2 msti ok jugak.. lepas tu dapat jawatan JPKK.. merangkap Biro kerohanian, kebajikan dan sosial..dapat jawatan tu, lepas tu kena bertugas ari sabtu jaga bilik komputer. hmm lagi lah xdpt pulang ruma... :((  huh ~ dapat tahu pon lpas msuk hostel.. aiyoo memang berat hati tapi ckp dgn diri why not give myself a try kan .. semua org dapat buat and why not me. hihi ,kalau ckp pasal confidence. yeah aq laa yg paling less of confidence.. lack of everything tapi now aq akan cuba sebaik mungkin. .InsyaAllah Allah permudahkan. .tapi still blur lagi. hmm -_-

and then, Pembimbing Rakan Siswa lagi.. 5,6,7 July ada kursus utk Smk Pamol.. kami yg handle.. wah my 1st time handling2 program besar, Allah . mencabar gila sem ni.. really. kadang kepala jadi berat gila fikir tapi msti ada hikmahnya utk semua. why kena pilih, why this and why that..

sem ni ada 2 paper utk exam nti.. insyaAllah pointer mesti lebih lagi.. tgal tahun dpan utk buktikan aq mampu buat yg terbaik,, wee, xlama abis Diploma berkobar2 pulak semangat nih.. xsabar utk everything yg menanti di luar.. takut, perasaan segala mcm adaaa.. doakan yg terbaik ya :)

ohyaaa, baru2 ni singgah ofis kejap. alaaa rindunyaa mau keja balik.. rindu dgn semua,, meja aq pun kosong jak, semua suru keja balik xpayah stdy,, hahaha.. great to having them .. ish mau nangis pulak T_T


oh i miss everyone,, rindu family, rindu kongkangkuuu, rindu bilik, rindu kemas rumah, rindu tgk tb, rindu kawan2, arggghhhhhhh rindu semua laa. biarpun rumah dekat tapi 10 kali jak boleh balik ruma utk stay.. wuuu kejam sungguh.. dugaan ni tau.. aigoo.. semoga diberi kekuatan utk 6 bulan ni.. amin amin. .


i miss my home really,, and i'm all alone in my room now.. hm :((((  memang superkilling.(


take care peeps.

17 June 2013

cuti-cuti di rumah :)


Assalamualaikum :)

yes and yes, update blog untuk yg keseratus lima ratus ribu punya penangguhan. hihi,,  kinda bizi ,hmm really2 bizi i guess,, cuti yg sekejap tapi bermakna.. ececece,,

lagi 6 hari perjalanan cuti untuk masuk poli lagi, ooohhmai.. hetchuuuupoli.. hahahhaha :P

hariniii dtg rajin and yeah im ber-DIY lagi. .today buat pin cushion sebab kesian pin-pin tu takdak ibu dia jadi buatkan cushion2 senang cucuk2. kkikikiki

DIY ni search gugel and yeah berjaya jugak buat :) imahappyperson :)









hehehe. kiutkannn ?? weee,, angkat bakul sendiri tapi nevermind.. hasil usaha yg dipetik dri gugel akhirnya berjaya. .now i've pin cushion sendiri.. .my pin2 ada ibu dia sudahh...

andd.. the next DIY.. lekluuuuu, berehat bersama kitkat.


17 May 2013

lelaki di dalam lukisan :)


Foto

LUKISAN cat minyak yang dihasilkan Chloe saling tak tumpah dengan wajah suaminya.




London: Pada 2009, seorang pelukis menghasilkan karya memaparkan sepasang kekasih sedang bercinta sebagai tema kerja tangannya.
Empat tahun kemudian, Chloe Mayo, 31, benar-benar mengahwini lelaki yang mempunyai wajah mirip dengan imej khayalannya sebelum ini. Menurut Chloe, ketika dia menghasilkan lukisan itu, dia tidak mempunyai teman lelaki, sebaliknya secara spontan melakarkan imej dirinya dengan seorang lelaki yang wujud dalam khayalan. “Saya tidak memikirkan sesiapa ketika itu,” katanya.

Selepas menyiapkan lukisan berkenaan, ia kemudian dibiarkan berhabuk di sudut ruang tamu rumahnya. Untuk mencari pasangan, Chloe menyertai laman mencari jodoh yang diuruskan secara dalam talian dan akhirnya berkenalan dengan Michael Goeman.


Dua bulan kemudian, mereka bertemu dan Chloe terkejut melihat Goeman, 30, saling tidak tumpah seperti lelaki dalam lukisannya. Kata Chloe, bagi mengelak ditinggalkan Goeman, dia menyorokkan lukisan itu di bawah tilam dan hanya menunjukkannya selepas benar-benar yakin hubungan mereka akan berpanjangan. “Nasib baik Goeman tidak tawar hati dengan lukisan itu dan kami terus menjalin hubungan selama 18 bulan sebelum dia melamar saya ketika kami bercuti di selatan Perancis,” katanya. Tiga tahun selepas bertemu, Chloe dan Goeman akhirnya berkahwin dan lukisan itu mendapat tempat istimewa di ruang tamu rumah mereka di Worcester Park dekat Croydon di Surrey.

Kata Chloe, dia berpindah balik ke Britain selepas menghabiskan masa bekerja di Australia pada 2009.

“Ketika itu saya nampak rumah saya perlu diberi kesegaran baru.




Foto
PASANGAN Chloe dan Goeman berkahwin selepas tiga tahun berkenalan.



“Justeru, saya mula melukis beberapa gambar untuk mencantikkan dinding dan saya ada beberapa idea untuk menjayakannya,” katanya. Menurut Chloe, dia mahu menghasilkan gambar sepasang kekasih pada waktu malam, tetapi tidak mempunyai gambaran secara khusus.

Dia kemudian mula melukis mengikut rasa hatinya.
“Saya melukis ciuman berguguran dari pokok supaya ia kelihatan romantik tetapi wajah pasangan itu saya hasilkan secara spontan,” katanya. Selepas berkenalan dengan Goeman dan keluar makan malam bersama, kata Chloe, barulah dia tersedar wujud persamaan wajah kekasihnya dengan gambar yang dilukis. Sejak berkahwin, rakan mereka menggelarkan Goeman sebagai ‘lelaki di dalam lukisan’ kerana persamaan berkenaan. - Daily Mail

P/S : hm.. rasa best pulak kan,,Allah bagi petunjuk jodoh mcm2 dekat manusia ni,, just bersabar :)

Entri copypastaaa :)

16 May 2013

guruku sayang





Buat guru-guru yang disayangi terutama cikgu umi :) haaa rindunyaaa. .thanks for everything cikgu2 yg pernah ajar aku .. sampai sekarang alhamdulillah still and will always be a person .. a better person insyaAllah :) if Allah wills :)

"Selamat Hari Guru Again"


15 May 2013

oh kerja ..


Assalamualaikum,

huwaa, update blog sebab bosan. auch kesian. hihih..

and yes today is my day 3 of working :) 3 hari gigih kerja kan although tempat yg sama but yeah i love being in my comfort zone here.. hehe,,

super duper penat kerja but our mom and dad lagi sengsarakan,, kita ni baru susah sikit merungut jak lebih, aiyoo., Alhamdulillah the staff pun menerima keadaan diriku di sini dengan gumbiranya. aww plis la era :P


hehe

sori2,


kerja selama sebulan ,hmm bukanlah sebulan pun sebab aku mau minta cuti lagi, ,nasib part time, klau full time lama suda kena buang kerja, hihi, baru 3 hari kerja mau minta cuti 4 hari ,,grr. eraaa eraa..

ohyaa, this coming sunday- 19/5/13..i'll going to Malacca :) wuu, sebab kursus, bukan kursus laa mcm ceramah2 la gituuu.. lect ckp mau panjat gunung ledang tuh.. aku xpasti la jugak kann.. hehe,, wish me all the best,, harap bnyk kwn sebab peserta dari Poli Sandakan just 3 org jak and aku 1 org pompuan,, ish2.. harap byk kwn.. plis pliss pliss :))


okay work work :)



till then ..
take care people.. 



12 May 2013

tamat latihan industri dan presentation.. hilang stress


Assalamualaikum..


ehem,ehem,,, lama gila aq xupdate kan, ,hehe,,Alhamdulillah lepas juga fasa-fasa yang amat ngeri dlm hidup ini.. hihi,, bukanlah ngeri mna pon tapi for me ia sgt2 mencabar fuhh..

tanggal 3hb 6 2013.. maka tamatlah latihan industri aq dkt Borneo Eco Tours.. 5 bulan praktikal mcm2 bole dapat wooo.. lepas tu tgal 8,9,10 masa utk present.. hurm, 3 hari ni laa yg paling mencabar..

hari pertama---- datang dengan penuh yakin pegi Poli,, best laa jumpa lagi dgn kawan2.. argghh rindu gilaaaa.. hehe,emang gila sih,, :P lepas tu bawa buku report, jurnal, laptop dengan harapan ari tuh jugak lah siap.. tapi  bila lect tengok buku report, alaah hampeh,, banyak yg xlengkap.. surat cuti tiada,, hurm, frust frust tau.. tapi xpalah still 2 days left kan ,jadi oklah.. ada masa jugak cover semua.. tapi dalam hati argh stress .. sepatotnya xdala stress tapi entah laa,, aku emang mcm tu laa,, salah sikit memang cepat stress ,,aiyoo.. jumpa kawan lama mcm2 brubah ,yg xbrubah lgsung pon ada.. hehe,, semua mkin matang tapi perangai pelik masi ada, hihihihih


hari kedua----awal2 pagi cepat2 siap.. pegi ofis balik minta sign itu laa ini laa, bawa laptop apa semua. hui berat tau,, tapi demi markah dan masa depan aku sanggup :)) terharuuuu eh,, ,  hihi.. lepas tuu tunggu my dad hantar p poli,, dalam masa yg sama still update buku harian ,, sebabnya xlengkap... salah aku juga xtanya2 kan :( ... tengok2 daftar hari kedua ada lagi yg xlengkap.. markah dri company ,yg boss bagi xsberapa ok la pulaaak,, jadi lect tu suru p lagi ofis minta marks yg paling best... Thanks la encik lecture,, dalam masa mendaftar banyak nasihat di curahkan,,, sampai menangis depan dia.. bukan minta simpati atau apa2 laa. tapi  aku memang rasa sedih gila, ,i dunno, banyak benda yang aku simpan sendiri,, terasa dengan apa yg org ckp tapi aku xpernah mau luah dengan sapa2 pun,,, nangis sendiri dalam hati tengok2 terluah jugak depan lect.. argh malunya tapi sedih2 tu pun dapat info yang amat berguna :) tapi last2 aritu xdpt jugak present.. aduhh tambah stresss..


hari ketiga---- mcm hari kedua pegi ofis balik minta supervisor sign,, dia bagi markah yang kaw2 punya,, senyum lebar tross. hahaha,,, thanks banget encik Bingo !! lepas tu pegi Poli trus masuk bilik lect mau present.. tapi tngok2 lupa bawa final report,, hihi,, tinggal dkt bilik kwn d hostel terpaksa lagi berlari pegi ambil.. huwaa dugaan betol.... last2 dapat juga present.. dengan penuh yakin ,bergegar, nerves ahh semua ada tauu... dari pukul 10 pagi sampai pukul 12 wooo aq present. hihi,, tapi bukan present pon,, bnyk crita jak dgn lect.  lect nyk bantu,, berbekalkan slide show yg agak kurg memuaskan tapi Alhamdulillah lect still okay... perkara yg paling aq selalu tnya dengan lect ialah... "hm encik praktikal saya terok ? "encik ini xokay ka? blablabla,,,, tengok xteruknya saya disini ialah,, kurangnya keyakinan diri.. haa perkara ini laaa yg lect salu bgtau,,, mesti yakin dengan diri, hihi,,  

lepas present tuu lect cakap theres only few things aku kena tingkatkan dan buang trosss
1. tingkatkan communication skill- ini aku memang lemah, tapi setelah praktikal ni lect aku pon perasan byk da berubah pasal ni.. hihi yeah sikit2 lama2 jadi bukit yooo

2. tingkatkan penggunaan bi- hihi,,, act aq rasa kalau lah aq diberi tawaran,, aku rela jadi penulis buku dari penjual buku tu sebab kalau aku cakap bi or malay aq memang terok.. haha,, hmm,, sekarang pon still learn lagi kann,, mesti bole jugak cakap bi tuu.. ceittt,, doakan era :)

3. buang sifat malu- lect cakap perasan malu memang dan mesti ada dalam diri,, tapi kalau ckp depan org mesti yakin, no takot2.. encik, thankyou sebab bagi nasihat, buka sem 5 ni i'll try xmalu lagi kalau present okay ?, hihi...


hm, thankyou encik2 lect.. 3 ari yg lalu memang stress tapi thankyou sebab bgi nasihat yg sgt2 berguna .. aku tahu aku bukan org yg sempurna tapi aku selalu cuba untuk menjadi yg terbaik,, bad and good things dtg msti ada sebab kan,, Alhamdulillah semua suda selesai. im a happy gurl :) Thanks to Allah,,, Thanks to mak bapa,  my family and my friends who support me..

and special thanks to myself.. hey era ko suda buat yg terbaik :) airmata semua tu berbaloi..penat lelah semua suda berbalas kan.. datang poli ko tgok diri kau tercalon dpt anugerah Dekan yg hari kedua baru ko perasan ada nama kau kan.. dalam diam2 diri kau tercalon ikot Pembimbing Rakan Siswa yg dicalonkan oleh semua lecturer.. alaa ko salu cakap diri ini bukanlah layak untuk do something better tapi kenapa lect tetap pilih kau era.. tetaplah jadi diri sendiri ..

imma terexcaited ! pakai baju merah menyala mak nyah harus untuk buat presentation.. maklumlah untuk semangat lebih.. gah*


Alhamdulillah,,,, akhirnya tamat. tapi aku sambung keja balik and tomorrow jadi hari pertama aku part time.. wuu for the 1st time aku keja for the real2 ni.... imma excaited jugakk,, niat utk tolong xbole lebih2 okay era :) Insyaallah kalau masi berkesempatan :) mohon doanya.. 


06 May 2013

stress -_-







hmm, lagi sibuk, finally final report siap!! argg tension woo. presentation, movie maker coming soon. .doakan tuan punya blog ni. ... -_-

p/s sori xdpt BW sekarang.. hewhew .stay tune guysss :))



02 May 2013

today and tomorrow -_-



Yeah esok last day kerja ,end of practical life :) ya or nayy.. report final belum siap. doakan cepat siap okeh.. im out my mind these few coming days. ohhh.